28 kwietnia 2010

Gulasz

Wg. mnie najlepszy gulasz wychodzi wtedy gdy go dłuuugo dusimy na niewielkim ogniu i mimo tego, że większość z Was pomyśli "co robi tu przyprawa do piernika?" moge z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że lepszego gulaszu nie jadłam i zachęcić Was do jego zrobienia ;-)



Składniki:
350 g ładnej łopatki
1 papryka czerwona
4 marchewki
2 cebule
łyżeczka koncentratu
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
pół łyżeczki suszonego czosnku
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka płaska majeranku
1 litr wody
1 kostka rosołowa
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki zmiażdżonej kolendry w ziarenkach
sól
pieprz
łyżka masła
olej
1 duża łyżka tłustej śmietany
łyżka mąki


Mięso kroimy w kostkę, solimy i obtaczamy lekko w mące. Smażymy na oleju na złoto, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, masło, łyżeczkę cukru i smażymy tak żeby cebula się lekko skarmelizowała, zalewamy bulionem (1,5 l wody na kostkę) chwilę dusimy, dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki, wszystkie przyprawy. Po 20 min duszenia na lekkim ogniu dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i łyżeczkę koncentratu. Dusimy. Jak już mięso będzie kruche dodajemy ostrożnie śmietanę. Jeśli sos będzie za rzadki zagęszczamy mąką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz