Składniki na ciasto:
55 g połamanej gorzkiej czekolady (70%)
85 g kakao
200 ml wrzącej wody
145 g mąki pszennej( ja dodałam ok 160 g)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
90 g masła
200 g drobnego cukru do wypieków
50 g ciemnego cukru trzcinowego
2 jajka, w temperaturze pokojowej
250 ml mleczka kokosowego, w temperaturze pokojowej
Składniki na krem:
ok. 80 ml śmietany kremówki
220 g serka mascarpone
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki likieru kokosowego ( ja dałam łyżkę wódki)
Składniki na polewę:
125 ml mleczka kokosowego
125 g gorzkiej czekolady (70%)
Czekoladę i kakao zalewamy wrzącą wodą, dokładnie mieszamy by uzyskać gładką konsystencje i odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę, sól, sodę i proszek przesiewamy.
Oba cukry mieszamy i dodajemy rozpuszczone masło, miksujemy do uzyskania jasnej masy.
Następnie powoli dolewamy przestygnięta czekoladę na przemian z mlekiem kokosowym.
Dodać przesiane składniki i miksować by się połączyły. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy o boku 23 cm, pieczemy w 180ºC przez ok 40 minut ( do suchego patyczka). Wyjmujemy i odstawiamy by całkowicie ostygło.
Dodać przesiane składniki i miksować by się połączyły. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy o boku 23 cm, pieczemy w 180ºC przez ok 40 minut ( do suchego patyczka). Wyjmujemy i odstawiamy by całkowicie ostygło.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i połączyć z mascarpone. Dodać cukier puder, wiórki i alkohol, wymieszać. Ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć masą a wierzch udekorować polewą.
Mleczko kokosowe doprowadzić do wrzenia, dodać połamaną czekoladę. Dokładnie mieszać do uzyskania gładkiej masy. Odstawić do ostygnięcia by masa zgęstniała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz