Składniki:
400 g filetów z piersi kurczaka
150 g niesolonych orzeszków ziemnych
2 zielone papryki
1 średnia marchewka
2 łyżeczki oleju sezamowego
garść kiełków fasoli mung
1-2 łyżki sosu sojowego (jasnego)
sos:
200 ml bulionu z kurczaka
1-2 łyżki sosu sojowego (jasnego)
2 starte ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego imbiru
1-2 łyżki sosu słodkiego chili
szczypta soli
Filety kroimy w paski i smażymy na rozgrzanym woku, dodajemy olej sezamowy i 1-2 łyżki sosu sojowego.
Orzeszki prażymy na suchej patelni. Do kurczaka dodajemy, marchew w słupki, paski papryki i smażymy. Łączymy składniki na sos i dodajemy do kurczaka. Na końcu dodajemy kiełki i orzeszki, podajemy z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz