11 września 2013

Malinowe babeczki

Pyszne i puszyste babeczki z malinami.


Składniki:
60 g masła
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
150 g drobnego cukru 
1/4 łyżeczki soli
sok i skórka otarta z 1 cytryny
ok. 120 ml mleka
1 duże jajko
150 g malin (można dodać mrożone)


Masło roztopić i odstawić by się schłodziło.  Wymieszać mąkę, proszek, sodę, cukier, sól i skórkę. W  naczyniu  z miarką wlać sok z cytryny, następnie dolać mleka do 200 ml. Dodać roztrzepane mleko i masło. Dokładnie połączyć obie mikstury i dodać maliny. Piec w formach do muffinek w 200 º C przez ok. 25 minut.  Wyjąć z piekarnika i pozostawić jeszcze przez ok 5-10 min.


Źródło: MojeWypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz