20 marca 2014

Bagietka

Były sobie bagietki z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, po ich upieczeniu postaram się już nigdy nie sięgnąć po kupne :) Przepis z Moich Wypieków. 



Składniki na 4 bagietki :
1 szklanka mleka
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki cukru
1 szklanka letniej wody
2 łyżeczki suszonych drożdży (8g) lub 16 g świeżych
2 łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej

Mleko, masło i cukier razem zagotować, wymieszać.  Przelać do dużej miski, dolać wodę i odstawić by przestygło. Następnie dodać drożdże, wymieszać, dodać sól i 1 szklankę mąki - ponownie wymieszać. Kolejno mieszając dodawać po szklance mąki. Całość dokładnie mieszamy by powstało gładkie ciasto ( będzie lepiące). Ciasto odstawiamy by podwoiło swoją objętość. Ostrożnie przekładamy na stolnice i formujemy bagietki na ok. 30-40 cm. Odstawiamy na natłuszczoną blachę lub formę do bagietek na 30 min.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 250ºC, spryskujemy wodą, dzięki temu postanie ładna skórka, piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec kolejne ok 8-10 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz