21 marca 2014

Chleb pszenny

Mój pierwszy chleb upieczony w garnku rzymskim, jest pysznie mięciutki z chrupiącą skórką i bardzo prosty w wykonaniu.



Składniki:
700 g mąki chlebowej
2 łyżeczki soli
25 g miękkiego masła
1 saszetka suchych drożdży (7g)
1 łyżeczka cukru
300 ml ciepłej wody
150 ml ciepłego mleka

Łączymy mąkę z solą, dodajemy masło, drożdże i cukier. Następnie wlewany mleko i wodę i wyrabiamy na oprószonej stolnicy, ciasto ma być gładkie i elastyczne, im dłużej będziemy wyrabiać chlebek po upieczeniu będzie miał charakterystyczne dziurki. Pozostawiamy pod przykryciem by podwoiło objętość. Po urośnięciu, ciasto uderzamy pięścią i formujemy bochenek, odstawiamy na blaszce* by ponownie wyrósł na około 30 minut.  Następnie ostrym nożem nacinamy w poprzek, oprószyć mąką.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 230ºC przez ok 10 minut, następnie zmniejszamy temperature do 200ºC i pieczemy około 20-25 minut. 

* w przypadku pieczenia chleba w garnku rzymskim należy go wcześniej namoczyć i podgrzać razem z piekarnikiem. Następnie wyciągnąć go delikatnie i włożyć ostrożnie ciasto.


źródło: MojeWypieki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz