Składniki:
3 i 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
1 i 1/4 szklanki letniego mleka
7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
1/4 szklanki cukru ( dałam 2 łyżeczki)
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
3/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
łyżka roztopionego masła do posmarowania
Mleko chwilę podgrzewamy, w misce mieszamy drożdże z mąką ( w przypadku świeżych zrobić rozczyn), jajka roztrzepać, roztopić masło. Do mąki z drożdżami dodajemy resztę składników i dokładnie wyrabiamy ( 5 min). Ciasto będzie klejące, odstawić i przykryć ściereczka by podwoiło objętość. Po tym czasie uformować około 14 sztuk bułeczek, układać na blaszce (najlepiej wyłożoną pergaminem) i odstawić przykryte ściereczka na około 30 min. Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem.
Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni ok 15-20 min.
Źródło: MojeWypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz