13 lipca 2014

Kurczak w pikantnej panierce - najlepszy

Najlepszy sposób na panierkę do kurczaka jaką udało mi się zrobić, mięso jest pyszne i delikatne. Przepis na pewno do wielokrotnej powtórki.



Składniki:
1 kg kurczaka ( skrzydełka, udka ), ja użyłam pokrojonych w paski piersi

Marynata:
1 litr maślanki
2 czubate łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka
2 czubate łyżki suszonego czosnku
1 łyżka soli 

Panierka:
1 szklanka mąki pszennej
2 szklanki połamanych płatków kukurydzianych
1 czubata łyżka słodkiej papryki 
1 łyżeczka wędzonej papryki*
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

do pieczenia:
2 łyżki oleju


Składniki marynaty łączymy i marynujemy w niej kurczaka kilka godzin a najlepiej całą noc.
Rozgniecione płatki mieszamy z mąką, proszkiem i przyprawami. Kawałki kurczaka obtaczamy w panierce i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstawiamy do piekarnika na 200 st. C, pieczemy 20 min, następnie mięso smarujemy olejem z każdej strony i wkładamy ponownie do piekarnika na kolejne 20-25 minut. Moje kawałki piersi kurczaka nie były duże, więc całość piekłam w sumie około 30 minut.

*dodatek wędzonej papryki nadał kurczakowi wyjątkowego smaku

Źródło: mniammniam.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz