12 lipca 2014

Krajanka malinowo koksowa

Wielbiciele malinowo - kokosowego połączenia nie będą rozczarowani, ciasto jest przepyszne, uzależniające a kwaskowatość malin idealnie przełamuje słodki smak krajanki. 



Składniki na spód:
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żóltka
50 g drobnego cukru
100 g masła

7 łyżek dobrego dżemu malinowego (najlepiej nisko słodzony)

Składniki na wierzch:
3 białka
100 g  drobnego cukru
150 g wiórków kokosowych

Masło ucieramy z cukrem i mąką, dodajemy żółtka i 2 łyżki zimnej wody. Wyrabiamy gładkie ciasto i wykładamy na blaszce pokrytą pergaminem. Białka ubijamy na sztywno, następnie delikatnie łączymy z cukrem i wiórkami. Ciasto na spód smarujemy dżemem a na to nakładamy kokosowy wierzch. Pieczemy w 180 st. C około 20-25 min. 

Ciasto piekłam w prostokątnej blaszce o wymiarach 20 x27 cm.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz