28 września 2010

Kurczak z papryką


Składniki:
2 piersi z kurczaka
sól, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki keczupu
1 łyżka miodu
1 łyżka octu
1-2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu hoisin
1/2 łyżeczki przyprawy "Pięć smaków"
1 cebula
1 strąk czerwonej papryki
1 strąk zielonej papryki
1 marchew
2-3 łyżki oleju z orzechów ziemnych lub oleju roślinnego
150 ml bulionu
1 łyżka mąki kukurydzianej


Robimy marynatę z ketchupu, miodu, sosów, przyprawy i octu. Kurczaka kroimy w paski, solimy, pieprzymy i marynujemy 15 min. Warzywa kroimy w cienkie paseczki, rozgrzewamy olej w woku i stale mieszając smażymy mięso przez 4-5 min. Po usmażeniu wyjmujemy mięso i smażymy warzywa 3-4 min. Rosół mieszamy w mąką i wlewamy do warzyw, lekko zagotowujemy i dodajemy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem.



Źródło:
"Od kuchni"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz