11 września 2010

Ciasto ze śliwkami

Przepis na to ciasto jest kolejną kombinacja tego przepisu, upiekłam je jedynie w innej formie dodając zamiast truskawek - śliwki, można poeksperymentować również z gruszkami lub innymi owocami. Wyszło smakowicie a przy okazji przetestowałam jednorazowe foremki do pieczenia, z podanego przepisu wychodzą dwa ciasta na formę o 30 cm długości.


Składniki:
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
4 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Ucieramy masło z cukrem, najlepiej mikserem, przez minimum 8 min. Po tym czasie nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku w odstępie ok 3 minut.
Następnie dodajemy po łyżce przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na mniejszych obrotach, aż do całkowitego połączenia.
Ciasto wylewamy do foremek, układamy owoce i posypujemy brązowym cukrem. Odkładamy do wyrośnięcia na 30 min. Pieczemy ok. 50 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz