23 sierpnia 2010

Babka orzechowa

Ta babeczka na pewno będzie gościć na naszym stolę nie raz. Smakowała wszystkim, nie za słodka, wilgotna, pysznie orzechowa, w sam raz do zjedzenia z ciepłym mlekiem lub kakao.
Polecam!:)


Składniki:
250 g miękkiego masła lub margaryny
pół szklanki wody
1 szklanka cukru (może być czubata)
16 g cukru waniliowego
1 szklanka mąki
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
50 g posiekanych orzechów laskowych
2 płaskie łyżki kakao


Masło, cukier i cukier waniliowy zagotować w pół szklance wody do czasu aż cukier się rozpuści. Przestudzić. Mąkę, orzechy, kakao, proszek - przesiać. Oddzielić białka od żółtek i ubić sztywną pianę. Do miski wlać przestudzoną masę maślaną, wsypać przesiane składniki, żółtka i posiekane orzechy, zmiksować. Na koniec delikatnie dodać ubite białka i dokładnie wymieszać. Masę przelać do wysmarowanej masłem formy i oprószonej bułką. Piec w 175 stopniach przez ok. 45 min. Przed wyjęciem sprawdzić czy patyczek jest suchy.


źródło: " Moje wypieki"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz