21 sierpnia 2010

Faszerowane cukinie

Świetny sposób na cukinie. Zwykle jak ją przyrządzałam dodawałam do farszu ryż i podsmażone mięso, a tutaj surowe miesza się z duszonymi na maśle warzywami dzięki czemu wszystko jest wyjątkowo pyszne i soczyste ;) Naprawdę pycha!


Składniki do farszu na 3 średniej wielkości cukinie.
400 g mięsa mielonego
1 średnia czerwona papryka
4 marchewki
1 cebula
łyżka czosnku granulowanego
koperek
natka pietruszki
2 łyżki masła
sól
pieprz


Cukinie kroimy wzdłuż, wydrążamy miąższ*. Solimy i pieprzymy. Marchew trzemy na tarce, paprykę kroimy w drobną kostkę, to samo robimy z cebulą. Wszystko razem z wydrążoną cukinią dusimy na wolnym ogniu na maśle do miękkości. Dodajemy natki i koperku wg. upodabnia oraz czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec mieszamy surowe mięso z gorącym farszem i nakładamy na cukinie. Pieczemy ok. 45 min w 180 stopniach.


*ważne żeby cukinia była młoda, jeśli natomiast takiej nie mamy z wydrążonego miąższu usuwamy pestki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz