20 sierpnia 2010

Babka Pomarańczowa I

Ostatnio eksperymentuje z przepisami na babki dziś padł traf na pomarańczową babkę z tego bloga . Babeczka całkiem smaczna ale nie rozpływa się w ustach, jak dla mnie za mało wilgotna i zbyt zbita w strukturze. Na szczęście przed chwilą dostałam przepis od mojej cioci na inną babkę pomarańczowa którą można zaliczyć do "rozpływających się w ustach", dlatego nie omieszkam ją zrobić w najbliższym tygodniu jak tylko zaopatrzę się w pomarańcze.



Składniki:
127g masła
162g cukru
2 jajka
225g przesianej mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
kilka kropel olejku pomarańczowego
drobno otarta skórka z jednej dużej pomarańczy
4 łyżki soku pomarańczowego

Piekarnik nagrzewamy do 18 stopni. Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 8 min. Kolejno dodajemy po jednym jajku, następnie przesianą mąkę z proszkiem, dokładnie miksujemy i dodajemy mleko, sok, skórkę i opcjonalnie olejek. Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy ok. 45 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz