Składniki:
127g masła
162g cukru
2 jajka
225g przesianej mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
kilka kropel olejku pomarańczowego
drobno otarta skórka z jednej dużej pomarańczy
4 łyżki soku pomarańczowego
127g masła
162g cukru
2 jajka
225g przesianej mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
kilka kropel olejku pomarańczowego
drobno otarta skórka z jednej dużej pomarańczy
4 łyżki soku pomarańczowego
Piekarnik nagrzewamy do 18 stopni. Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę przez ok. 8 min. Kolejno dodajemy po jednym jajku, następnie przesianą mąkę z proszkiem, dokładnie miksujemy i dodajemy mleko, sok, skórkę i opcjonalnie olejek. Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy ok. 45 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz