18 sierpnia 2010

Babka cytrynowa

Bardzo fajna babeczka w sam raz do kawusi lub herbatki, jej jedynym minusem jest to że, jest za mało wilgotna. Przepis z Wielkiego Żarcia.



Składniki:
4 duże jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
20 dag stopionej margaryny
starta skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Obie mąki wymieszać z proszkiem i dodać do masy jajecznej. Następnie dolać letnią margarynę, sok i skórkę, dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką formy. Piec 45 min w 180 stopniach.


Lukier:
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietanki kremówki
kilka kropel soku z cytryny


Składniki do lukru dokładnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz