5 sierpnia 2010

Maślane ciasto z malinami

To ciasto jest malinową kombinacją oryginalnego przepisu z truskawkami, jest przepyszne, a najlepsza w nim jest ta idealnie maślana kruszonka.




Składniki:

800 g malin
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
4 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:
150 g mąki
75 g masła
75 g cukru

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Przygotowujemy kruszonkę: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i mąkę, mieszamy i studzimy.
Ucieramy masło z cukrem, najlepiej mikserem, przez minimum 8 min. Po tym czasie nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku w odstępie ok 3 minut.
Następnie dodajemy po łyżce przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na mniejszych obrotach, aż do całkowitego połączenia.
Ciasto wylewamy do formy, układamy owoce a wszystko przykrywamy kruszonką. Pieczemy ok 60-70 min.


źródło : "Kwestia Smaku"


A poniżej mieczyki z ogródka mojej Babci.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz