28 września 2010

Waniliowa Cafe Latte

Aby napić się pysznej kawy wcale nie trzeba wychodzić z domu, no może jedynie po syrop smakowy bo nie każdy go ma w swojej kuchni. Oprócz smaku waniliowego na sklepowych pólkach możemy znaleźć też inne np. orzechowy, czekoladowy, amaretto, irish cream i wiele innych.



Składniki:
szklanka tłustego mleka
1/4 szklanki śmietanki 30%
pół szklanki zaparzonej kawy*
2 łyżki płaskie syropu

Zaparzamy kawę. Mleko razem z śmietanką i syropem podgrzewamy w mikrofalówce. Całość miksujemy małym mikserkiem do kawy aż powstanie lekka pianka. Pianę oddzielamy.
Wlewamy mleko do naczynia w którym będziemy podawać kawę a następnie po łyżce wlewamy kawę (bez fusów) celując w środek, należy to robić pomału i starannie dzięki czemu wyjdą nam idealne warstwy. Na końcu dodajemy wcześniej oddzieloną pianę z mleka. Smacznego!



* w proporcji pół szklanki wody na 1,5 łyżki kawy ziarnistej.
* w proporcji pół szklanki wody na 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz