9 listopada 2010

Kurczak ze świeżo mielonym pieprzem

To danie miło mnie zaskoczyło swoją prostotą a przy tym jest wyjątkowo smaczne. Oryginał tutaj z moją niewielką modyfikacją:)

Składniki:
jedna mała pierś
1 papryka zielona
1 cebula
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1/4 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki przyprawy Maggi
2 łyżki oleju
pół szklanki bulionu*
pół łyżeczki imbiru**
łyżeczka miodu ( może być zamiast cukru)***


Pierś kroimy w paseczki i marynujemy 10 min w łyżce sosu sojowego, miodzie i imbirze. Cebulę kroimy w paseczki i smażymy w woku, aż się lekko skarmelizuje. Z woka wyjmujemy cebulę i smażmy oddzielnie pokrojoną w paski paprykę, do momentu aż, stanie sie lekko miękka. Następnie po wyjęciu papryki smażymy kurczaka, a na końcu dodajemy wcześniej podsmażane warzywa i resztę sosu sojowego, pieprz, maggi, całość podlewamy bulionem, chwilę dusimy i podajemy z ryżem.

*,**,*** tzw. "od siebie" :P


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz