13 grudnia 2010

Ciasto makowo-pomarańczowe





Składniki:
1/3 szklanki suchego maku
1/2 szlanki mleka
18 dag miękkiego masła
1 szklanki drobnego cukru
kilka kropli olejku waniliowego
3 jajka
1-2 łyżeczki skórki z pomarańczy
1/2 szklanki świeżego soku pomarańczowego
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Syrop:
1 szklanki świeżego soku pomarańczowego
1/4 szklanki cukru
2 dag masła


Mak zalewamy mlekiem i odstawiamy na 20 minut. Ucieramy masło z cukrem, wanilią i wbijamy po jednym jajku, gdy masa będzie już gładka dodajemy skórkę, sok i mleko z makiem. Następnie delikatnie łączymy z przesianą wraz z proszkiem mąką. Masę przekładamy do wyścielonej pergaminem tortownicy i pieczemy przez 40-45 minut w 200 stopniach. Studzimy 5 min.

Składniki na syrop mieszamy i podgrzewamy, aż stopi się cukier, zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze przez 2 min. Ciasto nakłuwamy wykałaczką i skrapiamy gorącym syropem.



2 komentarze:

  1. mmm...podoba mi sie to ciacho:) pysznie pomaranczowe i jeszcze te ziarenka maku dodaja mu uroku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Własnie zrobiłam - w formie babki. Jest cudna! :) Dziękuję ogromnie za przepis :)

    OdpowiedzUsuń