9 grudnia 2010

Gnocchi z gulaszem

Delikatne gnocchi w połączeniu z intensywnym w smaku gulaszem smakuje wybornie, swą intensywność zawdzięcza dłuuugiej bo, aż 2 godzinnej obróbce termicznej. Kluseczki robione pierwszy raz więc wybaczcie mi za ich nieoryginalny wygląd ;)

Składniki:
500 g łopatki
2 cebule
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka pieprzu
1 / 4 szklanki mąki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 1 / 2 szklanki bulionu cielęcego
pół łyżeczki cukru
łyżka dobrego masła
1łyżeczka przyprawy do gulaszu
listek laurowy
kilka ziaren ziela
2łyżki oliwy

Mięso kroimy w kostkę. Cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Mięso podsmażamy na oliwie , dodajemy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mąkę, robimy jakby taką zasmażkę, po chwili dajemy koncentrat, a następnie zalewamy bulionem. Przyprawiamy i dusimy ok. 2 godziny na wolnym ogniu.

Gnocchi:
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1 jako
160 g mąki
szczypta soli

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, sól i stopniowo mąkę. Wyrabiamy ciasto, tak aby można było z niego wywałkować wałeczki. Następnie z każdego wałeczka odcinani po ok 1,5cm kawałku ciasta, a każdy z nich lekko rozpłaszczamy widelcem.
Gotujemy ok. 1 min w osolonej i wrzącej wodzie do momentu, aż wypłyną.


Przepis na gnocchi tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz