7 grudnia 2010

Lazania z ragu alla bolognese

Zwykłe bolognese nie umywa się do tego ragu, odkąd znam ten przepis robię go co najmniej dwa razy w miesiącu, a pasuje świetnie zarówno do różnego typu makaronu jak i do zwykłej bagietki, jest pyszne i aromatyczne, polecam! Zdjęcie może nie apetyczne, no ale świeżo wyjęta z piekarnika jest zawsze niefotogeniczna :)



Przepis na samo ragu alla bolognese.

Składniki:
2 cebule
1 duża marchew
2 łodygi selera naciowego
200g boczku
500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
5 łyżek oliwy extra vergine
1,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
0,5 szklanki czerwonego wina słodkiego
600g przecieru pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
oregano
sól
pieprz
2 szklanki bulionu mięsnego
2 łyżki masła

Cebulę, marchewkę i seler trzemy na tarce. Boczek kroimy w paseczki i wytapiamy na oliwie. Dodaj do boczku warzywa i mięso mielone. Powoli smażymy na małym ogniu, mieszając. Wlewamy wino i mieszamy aż odparuje. Dodajemy przecier pomidorowy i koncentrat następnie przyprawiamy oregano i pieprzem. Dodajemy bulion i od czasu do czasu mieszając gotujemy godzinę do dwóch na bardzo małym ogniu. Doprawiamy pieprzem, solą i cukrem.


Beszamel:
20 g masła
15 g mąki
250 ml mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa do smaku


W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, w między czasie mieszając energicznie trzepaczką dodajemy mleko, cały czas mieszamy, aż sos zgęstnieje, przyprawiamy.

Warstwy Lazani w kolejności od dna:
sos beszamelowy
makaron
sos mięsny
ser
sos beszamelowy
makaron....
kończymy warstwą makaronu posypaną serem.


Źródło : Kuchnia.Tv

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz