Dziś na kolację były naleśniki, tym razem robione nie na "oko" ale ściśle według przepisu z dodatkiem kremówki. Przepyszne...
Składniki na ok 16 sztuk:
125 g mąki pszennej
15 g drobnego cukru
2 jajka
szczypta soli
325 ml mleka
100 ml kremówki
skórka z cytryny lub pomarańczy
Nadzienie:
250 g twarogu
2 łyżki kremówki
łyżka śmietany
cukier wg. uznania
Sos pomarańczowy:
3 łyżki dobrego dżemu pomarańczowego
3 łyżki soku pomarańczowego
Mąkę łączymy z cukrem i solą, dodajemy jajka, 100 ml mleka i mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy resztę mleka i kremówkę. Nalewamy cienką warstwę i smażymy na sklarowanym maśle lub oleju na złoto z obu stron. Składniki na nadzienie dokładnie łączymy ze sobą. Składniki na sos pomarańczowy podgrzewamy w rondelku i polewamy gotowe naleśniki.
Źródło: mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz