Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki białego cukru
1/4 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
1/4 łyżeczki cynamonu
113 g zimnego masła
Owoce:
0,9 kg brzoskwiń
1/2 szklanki białego cukru
2 łyżeczki skórki z cytryny
2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 szklanka maki
1/2 szklanki jagód ( pominęłam)
Obieramy brzoskwinie ze skórki, wcześniej je sparzając i kroimy w grube plasterki. Następnie dodajemy do nich cukier, sok, skórkę i mąkę. Dokładnie mieszamy, dodajemy jagody.
Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą, ważne by masło było zimne, najlepiej pokrojone w kostkę.
Owoce wykładamy do ceramicznych foremek i posypujemy solidnie kruszonką.
Pieczemy w 180 przez ok 40 min.
Podajemy z gałką lodów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz