4 czerwca 2014

Dżem truskawkowy z wanilią

Pyszny truskawkowy dżem, bez sztucznych dodatków i zagęszczaczy. 





Składniki na ok 1,5 słoiczka:
1 kg truskawek 
300 g cukru
nasionka z 1 laski waniliowej
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki masła

Truskawki obrać z szypułek, umyć i pozostawić na sitku by ociekły z nadmiaru wody, wrzucić do garnka o grubym dnie z pozostałymi składnikami. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Gotować przez kilka godzin, na niewielkim ogniu bez pokrywki co jakiś czas mieszając. Można tą czynność rozłożyć na 2-3 dni po 1 godzinie. ( ja rozłożyłam na 2 dni po 2 godziny ).  Aby sprawdzić czy dżem jest gotowy najlepiej wylać go łyżeczką na niewielki talerzyk i włożyć do zamrażarki, jak zastygnie i zrobi się skórka to dżem jest gotowy.  Nakładać do wyparzonych słoików i odstawić.

Dżemy zrobiłam z podwójnej porcji składników, wyszły mi 3 niepełne słoiki.

źródło: MojeWypieki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz