Składniki na ok 1,5 słoiczka:
1 kg truskawek
300 g cukru
nasionka z 1 laski waniliowej
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki masła
Truskawki obrać z szypułek, umyć i pozostawić na sitku by ociekły z nadmiaru wody, wrzucić do garnka o grubym dnie z pozostałymi składnikami. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Gotować przez kilka godzin, na niewielkim ogniu bez pokrywki co jakiś czas mieszając. Można tą czynność rozłożyć na 2-3 dni po 1 godzinie. ( ja rozłożyłam na 2 dni po 2 godziny ). Aby sprawdzić czy dżem jest gotowy najlepiej wylać go łyżeczką na niewielki talerzyk i włożyć do zamrażarki, jak zastygnie i zrobi się skórka to dżem jest gotowy. Nakładać do wyparzonych słoików i odstawić.
Dżemy zrobiłam z podwójnej porcji składników, wyszły mi 3 niepełne słoiki.
Dżemy zrobiłam z podwójnej porcji składników, wyszły mi 3 niepełne słoiki.
źródło: MojeWypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz