21 sierpnia 2014

Hummus

Hummus, czyli pochodząca z Libanu pasta z ciecierzycy. Próbując ją pierwszy raz po zrobieniu pomyślałam, że właśnie tak wyobrażałam sobie jej smak. Warto ją schłodzić przed podaniem. Świetnie smakuje ze świeżym białym pieczywem czy z chlebem pita, my zjedliśmy ją z włoskimi paluszkami grissini.


Składniki:
5 łyżek ziaren z sezamu*
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka oleju sezamowego
mały ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
250 g odsączonej ciecierzycy/cieciorki z puszki**
70-80 ml zimnej przegotowanej wody

Sezam delikatnie uprażyć, ostudzić i zmielić blenderem. Dodać oliwę i dokładnie zmiksować. Następnie dodać sok z cytryny, czosnek, olej sezamowy, miksując stopniowo dodawać ciecierzyce, wodę i sól do smaku. 


* lub 5 łyżek pasty tahini
** można użyć suchej ciecierzycy namoczonej przez noc w zimnej wodzie, następnie należy wymienić wodę na świeżą i zalać ponownie by sięgała ponad poziom ciecierzycy, gotować do miękkości około 2-3 godziny na wolnym ogniu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz