11 sierpnia 2014

Paluchy drożdżowe

Świetna alternatywa paluszków lub słonych krakersów a przy tym banalne w wykonaniu. U nas w wersji z kminkiem i wędzoną papryką.



Składniki:
350 g mąki
250 g margaryny
3 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
20 g drożdży
pół łyżeczki soli
szczypta cukru
białko do posmarowania
posypka: kminek, papryka, zioła, sezam, sól morska itd

Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną, odstawić na chwilę a następnie dodać resztę składników i wyrobić bardzo dokładnie. Wstawić do lodówki na około 1 h. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkować na około 5 mm, wyciąć paski, ułożyć na blaszce pokrytą pergaminem, posmarować białkiem, posypać przyprawami. Piec około 20 min. Studzić na kratce.

Źródło: mojepasjekrakow

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz