Czyli ulubione ciasto męża na naszą rocznicę :)
Składniki na ciasto:
6 jajek
150 g drobnego cukru
115 g mąki pszennej
25 g kakao
40 g roztopionego i wystudzonego masła
Masa śmietankowa:
500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny do deserów
Polewa:
60 g czekolady mlecznej
60 g czekolady gorzkiej
100 ml kremówki 36%
kokos do obtoczenia boków ( opcjonalnie)
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i kakao przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z połową cukru na jasną i puszystą masę. Białka ubijamy na sztywną piane i dodajemy resztę cukru. Delikatnie dodajemy krem z żółtek i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z kakao i delikatnie łączymy. Dodajemy ostrożnie masło, ponownie mieszamy. Wlewamy do okrągłej formy wyłożonej pergaminem (tylko dno) o średnicy 23 cm.
Pieczemy około 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Studzimy i przekrajmy na dwie części.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, u mnie była to łyżeczka. Kremówkę ubijamy na sztywno i ostrożnie łączymy z żelatyną i cukrem pudrem.
Ostygnięte blaty przełożyć masą śmietanową, schłodzić w lodówce przez około 3 godziny.
Kremówkę na polewę ostrożnie podgrzewamy w rondelku do wrzenia, zdejmujemy z palnika i dokładnie łączymy z czekoladą.
Następnie pokryć polewą i ponownie schłodzić. Dekorować według uznania.
Blaty można również nasączyć nalewką alkoholową bądź innym trunkiem wg. uznania.
Inspiracja: Mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz