28 kwietnia 2010

Zupa kremowa pomidorowa

Mój przepis na pomidorową, ale taką konkretną, mocno pomidorową, dość gęstą od ryżu, bo tylko takie lubię. A sposób przyrządzenia zaczerpnęłam z pomysłu Grzegorza Ostrowskiego na prosty sos z koncentratu pomidorowego do makaronu, efekt był pyszny, musiałam nawet spisać proporcje bo zwykle wszystko robię na "oko".




Składniki:
120 g koncentratu pomidorowego
3 małe marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
mała cebula
2 litry wody
2 kostki rosołowe
ok. 150 ml śmietanki 18%
sól, pieprz
łyżeczka płaska cukru
łyżka masła
oliwa z oliwek
garść ryżu

Warzywa kroimy w kostkę, smażymy na oliwie z cebulą, zalewamy bulionem (2 litry wody na 2 kostki). Gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą już miękkie, miksujemy zupę blenderem, tak aby stała się gładka. Gotujemy. W rondelku rozpuszczamy masło i na nim smażmy przez chwilę koncentrat, następnie w tym samym rondelku łączymy koncentrat z chochlą zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy wszystko do zupy, dodajemy garść ryżu. Gotujemy na małym ogniu. Zupę zdejmujemy z gazu. Do garnuszka z śmietanką wlewamy chochlę zupy, dokładnie mieszamy i ostrożnie łączymy z zupą by śmietanka nie zsiadła się, dodajemy sól, pieprz, cukier i znów chwilę gotujemy na małym ogniu.
Najlepsza na drugi dzień :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz