27 kwietnia 2010

Zupa kremowa z selera

Bardzo smaczna zupa z książki Siostry Leonilli.




Składniki:
1 litr rosołu lub wywaru z kości (200g kości + włoszczyzna)
300 g selera
1/2 szklanki śmietany*
1 łyżka mąki
1 żółtko surowe**
sól
1 łyżeczka vegety
ok. 1 szklanki wody


Gotujemy wywar. Seler obieramy, myjemy i przecieramy na tarce o dużych oczkach. Gotujemy w niewielkiej ilości wody (ok.1 szklanka). Następnie dokładnie miksujemy i dodajemy do wywaru ( z którego wcześniej wyjmujemy mięso). Ponownie miksujemy. Śmietankę łączymy z łyżką mąki i wlewamy powoli mieszając wszystko do zupy. Przyprawiamy vegetą i solą.
Chwilę gotujemy i podajemy z chrupkami ptysiowymi.

* użyłam 1/4 szklanki śmietanki 18%
** nie dodawałam żółtka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz