27 sierpnia 2014

Limoncello Trifle

Przepyszny i bardzo szybki do zrobienia deser, jest tak dobry i lekki, że spokojnie mogłabym zjeść na raz całą foremkę, w przepisie pominęłam główny składnik limoncielo a także ekstrakt z wanili ale mimo to pozostał bajecznie smaczny.


Składniki:
sok z 3 pomarańczy
75 ml limoncello
100 g biszkoptów lady fingers
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
100 ml mleka półtłustego
1 cytryna
1 łyżeczka extraktu z wanili
1 kobiałka malin
starta gorzka czekolada

W misce wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy limoncello i mieszamy. Namaczamy w soku biszkopty i układamy je na dnie formy. W osobnej misce łączymy mascarpone ze mlekiem, cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny. Dokładnie mieszamy trzepaczką, następnie dodajemy ekstrakt. Masę wykładamy na biszkopty, na wierzchu układamy maliny i posypujemy startą na tarce czekoladą. Schładzamy przed podaniem.

Zużyłam całej paczki biszkoptów około 140 g i mlecznej czekolady.


Żródło:  Jamie's 30 minute meals znaleziony na tym blogu.

1 komentarz: