28 sierpnia 2014

Pomarańczowy kurczak


Składniki na sos:
1 1/2 szklanki wody
2 łyżki soku z pomarańczy
1/4 szklanki soku z cytryny
1/3 szklanki octu ryżowego
2 1/2 sosu sojowego
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
1 szklanka brązowego cukru
1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1/2 łyżeczki starego czosnku
2 łyżki posiekanej cebulki dymki
1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
do zagęszczenia: 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki wody

Kurczak:
2 piersi z kurczaka
1 szklanka mąki
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
3 łyżki oliwy z oliwek


Kurczaka pokroić w kostkę. Składniki na sos łączymy ze sobą, a następnie wrzucamy do niego pokrojonego kurczaka i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Do worka foliowego wsypujemy mąkę, sól, pieprz i wrzucamy odsączonego z sosu kurczaka.  Worek tarmosimy tak by mąka dokładnie oblepiła każdy kawałek mięsa, następnie smażymy na złoto na oliwie ( ja smażyłam w 2 partiach). W osobnym garnuszku podgrzewamy sos. Mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszamy z zimną wodą i wlewamy do sosu, mieszamy trzepaczką by zgęstniał. Do sosu wrzucamy kurczaka, chwilę dusimy starając się nie mieszać by panierka nie odeszła od mięsa ( mi niestety trochę odeszła :) :)



Inspiracja: Allrecipes.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz