Ponieważ sezon dyniowy rozhulał się już na całego, przyszedł moment i na moją dynię zakupioną jakiś czas temu. Przepis na ciasto jest rewelacyjny, pierożki wychodzą sprężyste i mięciutkie.
Składniki na farsz:
350 g upieczonej dyni
350 g białego sera
sól
pieprz
średnia cebula
Ciasto:
280 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
250 ml gorącej wody
30 g masła
Dodatkowo:
podsmażona szynka parmeńska
sklarowane masło
Dynie obrać ze skóry i pestek, pokroić w kostkę, wymieszać z łyżeczką igiełek rozmarynu, solą i pieprzem, oliwą. Piec w nagrzanym do 200 stopni C, przez około 30 min (uważać by nie spalić). Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oliwie/maśle. Wystudzoną i odsączoną dynię zmielić z serem białym, dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki.
Przesiać mąkę, dodać sól. Masło rozpuścić w gorącej wodzie i stopniowo wlać do mąki, mieszając. Wyrabiamy dokładnie ciasto, w razie potrzeby dodać mąkę. Wkładamy do miski i odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i podzielić na trzy części. W międzyczasie gotujemy wodę w sporym garnku. Kolejno każdą cześć ciasta rozwałkować. Szklanką wycinać kółeczka i nakładać po łyżeczce farszu. Pierożki wkładać do gotującej się wody. Po ponownym zagotowaniu gotować pierożki jeszcze około 2 minut. Delikatnie wyłowić łyżką cedzakową. Ugotować resztę partii. Podawać z podsmażoną szynką i sklarowanym masłem.
Inspiracja:Kwestiasmaku.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz