5 listopada 2014

Wieprzowina z ananasem

Pyszny i prosty sposób na schab w słodkim sosie.


Składniki:
8 cienkich steków schabu 
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
puszka plastrów ananasa (565 g)
1/2 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
sól
pół szklanki bulionu (opcjonalnie)

Schab oczyścić i pokroić w cienkie około pół centymetrowe kawałki, posolić i wmasować przyprawę 5 smaków. Odstawić do lodówki na godzinę. Kawałki schabu usmażyć na oleju na lekko złoto z dwóch stron, tak samo zrobić z  plastrami ananasa - ilość według uznania. W misce dokładnie łączymy sok z ananasa z cukrem brązowym, sosem sojowym, chili i przecierem pomidorowym, następnie całością zalewamy mięso, dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, można podlać podczas duszenia bulionem. Podajemy z ryżem i zgrilowanymi kawałkami ananasa.

Pycha !

Inspiracja: bbcgoodfood.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz