10 grudnia 2010

Ciasteczka czekoladowo-pistacjowe

Bardzo dobre ciasteczka, ślicznie pachną z piekarnika, gorzej jest z formowaniem ich kształtu, u mnie wyszły jak grubasy a w oryginale są o wiele cieńsze.



Składniki:
3 / 4 szklanki miękkiego
masła
3 / 4 szklanki cukru pudru
1 / 4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii
1 i 3 / 4 szklanki mąki
1 / 4 szklanki drobno posiekanych pistacji*
1 / 4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
3 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
2 łyżki mleka


Masło ucieramy mikserem do gładkiej konsystencji, dodajemy cukier, proszek następnie jajko i wanilie, dokładnie miksujemy. Kolejno stopnio
wo dodajemy mąkę, jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy pistacje i ekstrakt migdałowy, do drugiej kakao i mleko, dokładnie łączymy do uzyskania jednolitej masy. Oba kawałki wkładam
y do lodówki na ok 30 minut. Każdy kawałek dzielimy na 12 części, czyli w sumie mamy mieć 24 kawałki ciasta. Z każdego kawałka rolujemy wałeczka na długość 12 cm, łączymy oba rodzaje, zwijamy i składamy z nich krążki łącząc dwa końce. Kładziemy na blasze w ostępie 2 cm, pieczemy ok 10 min w 180 stopniach, aż będą lekko rumiane na brzegach.

*dodałam solone
Z podanej porcji wyszło mi 12 ciasteczek



Źródło Bake or break

3 komentarze:

  1. grubaski czy też nie - bardzo podobają mi się :))

    OdpowiedzUsuń
  2. witaj moze to nic ale tak na wszelki wypadek sie pytam czy to ty zglosilas te pyszne ciasteczka do konkursu czy tez ktos sobie zapozyczyl je? zaniepokoił mnie nick tej osoby stad to pytanie. http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/9,110383,8907521.html
    pozdrawiam a ciasteczka wygladaja pysznie.

    OdpowiedzUsuń