7 grudnia 2010

Paszteciki z mięsem

Mięsne paszteciki pyszne solo jak i z barszczem, na zimno i ciepło.


Ciasto:
500 g mąki
jajko
łyżka stopionego masła
szklanka mleka
pół łyżeczki cukru
20 g drożdży świeżych
łyżeczka soli

Rozmieszać drożdże z łyżeczką letniego mleka, mąką i cukrem. Z mąki, jajka, mleka i drożdży energicznie wyrobić ciasto. Po ok 15 min wyrabiania, gdy ciasto zacznie lśnić i powstaną pęcherzyki powietrza, dodać stopione masło i wygniatamy jeszcze kilka minut. Ciasto przykrywamy czystą ściereczka i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Farsz:
500 g łopatki
3 marchewki
1 pietruszka
pól selera
1 cebula
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela
łyżka papryki suszonej
sól
pieprz

Mięso kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy z warzywami, z listkami i zielem, aż zmiękną na końcu solimy do smaku. Osobno kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy na patelni. Następnie wszystko mielimy przez maszynkę razem z cebulą, przyprawiamy.

Ciasto wałkujemy i kroimy w prostokąty, na każdy nakładamy farsz i zawijamy ruloniki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w 180 stopniach ok 30 min.


1 komentarz:

  1. pyszny zestaw:) barszczyk i paszteciki wspaniale do siebie pasuja:)

    OdpowiedzUsuń